Network Menu

SWEA Art

Konstnärlig vårutflykt med nya SWEA Art Rivieran

En ganska blåsig torsdag med moln som tornade upp sig bakom bergen samlades vi i den lilla medeltidsstaden Tourette sur Loup. Tourette är byggd på toppen av en klippa bredvid floden Loup och har en vidunderlig utsikt mot de de omkringliggande bergen och över slätten ner mot medelhavet.

Genom vindlande gränder gick vi mot stadens kommunhus. Det är inrymt i ett gammalt slott i sandsten som lyser gyllene i medelhavsljuset. Där pågick en stor och inspirerande utställning av flera lokala konstnärer.

Färgrikt och naturtroget på bottenvåningen och sedan, på övre planet, konst inspirerad av blomman violen som odlades mycket i området, bland annat för parfymindustrin.

Monica framför lokala kostnären Joanna Painters vargtavlor

Monica framför lokala kostnären Joanna Painters vargtavlor

En annan akrylmålning av Joanna Painter

Vi fortstatte med bil till den lilla staden Vence. Efter en god lunch på « La Crêperie Breton”, med fyllda pannkakor och cider, vandrade vi gatan ner till ett av kommunens gallerier där fler lokala konstnärer ställde ut.

Konstnären, Marie-Francoise Sztuka som bor på gångavstånd till galleriet mötte upp och berättade för oss om sitt konstnärskap. Efter att ha arbetat som läkare hela livet och målat på sin fritid, målar hon nu på heltid med starka färger. Hon visade oss fotgrafier av många av sina verk allt från porträtt och landskap i pastel till större abstrakta verk. Denna utstälning bestod nästan uteslutande av abstraka verk i starka färger målade med palettkniv.

Galleriet i Vence

Konstnären Marie-Françoise Sztuka med SWEA Art framför sina verk.

Vi fortsatte den lilla gatan ner till Vence Museum som är inrymt i en anrik byggnad med en berömd Alm framför porten. Almen planterades på 1500-talet och är ett av Frankrikes äldsta träd.

Vence museum med bland annat en permanent utställning med Matisse som bott i staden

Förutom Matisse bjöd Vence museum på en digital och taktisk utställning med ljus och rörelse som man själv kunde påverka.

Innan vi skildes åt dansade vi ett ett rum med starka pop färger på väggarna. Vi är ju från pop-åldern!

Tusen tack till Maria och Monica som ordnat denna inspirerande dag!

Maria, Monica och Gabriella dansar bland färgerna